logo

Beter goed gejat dan slecht bedacht

Picasso, de beroemde Spaanse schilder uit de vorige eeuw, liet ons veel inspirerende quotes over zijn leven en werk achter. Ze doen het niet alleen goed op tegeltjes, ze zijn ook een inspiratie voor kunstenaars, ontwerpers en ondernemers in de creatieve industrie, waarvan de beroemdste misschien wel Steve Jobs van Apple.

To arrive at abstraction, it is always necessary to begin with concrete reality … You must always start with something. Afterward you can remove all traces of reality. There’s no danger then, anyway, because the idea of the object will have left an indelible mark.

Pablo Picasso

Picasso en abstractie

Zo zet Jobs in dit filmpje bijvoorbeeld kort uiteen hoe Picasso’s quote ‘Slechte kunstenaars kopiëren, goede kunstenaars stelen’ van invloed is geweest op zijn creatieve manier van ondernemen. Volgens Jobs is het voor iedereen die creëert goed om te kijken naar de beste dingen die de mensheid heeft voortgebracht. Die te gebruiken in je bedrijfsvoering, je werk en je leven en aan te vullen met je eigen creativiteit en die van je medewerkers.

Picasso, de Mona Lisa en scrum

Kunst is de eliminatie van het overbodige, verkondigt Picasso. In de winter van 1945 illustreert hij dit met elf zeefdrukken van een stier. Door middel van eliminatie en iteratie bracht hij het uitgewerkte beeld van de stier steeds sterker terug tot de basis. Zo bleken slechts een aantal lijnen nodig om de essentie van het eerste, grote idee weer te geven.

Het woord ‘kunst’ zou je hier, vanuit ons standpunt van een creatief digitaal bureau, ook door ‘scrum’ kunnen vervangen. Scrum is in wezen ook de eliminatie van het overbodige. Scrum is een van onze softwareontwikkelmethodes die wij voor grote projecten gebruiken. Ook scrum schuwt de relatie met kunst niet en zet Da Vinci’s Mona Lisa in ter illustratie van het concept ‘verdeel je tijd tussen het grote idee en iteratief, gedetailleerd ontwerp en ontwikkeling’.

Picasso’s stieren als designprincipe

Apple gebruikt Picasso’s concept van abstractie in de ontwerpaanpak. Letterlijk. In een vorig jaar ‘uitgelekt’ bericht over Apple’s designprincipes op de Apple University gebruiken instructeurs de bekende zeefdrukken van de stier van Picasso.  Dit designproces vertalen ze naar vrijwel al hun producten en past één op één bij Picasso’s uitspraak: “Every act of creation is first of all an act of destruction”. Door de jaren heen zijn de producten van Apple precies volgens dit principe telkens soberder geworden. Ze zijn daarmee een van de beste voorbeelden van een perfect huwelijk tussen functionaliteit en esthetiek. Bron

The more technique you have the less you have to worry about it. The more technique there is the less there is.

Pablo Picasso

Picasso en techniek

Hoe meer technische vaardigheid je hebt, hoe minder zorgen je je daarover hoeft te maken, stelt Picasso. En zo werkt dat natuurlijk ook. De jazzmuzikant kan pas improviseren als hij niet meer over de toonladders na hoeft te denken. Een innovatieve ondernemer moet eerst de kunst van het onderhandelen en ondernemen beheersen voor hij zijn vernieuwende product in de markt kan zetten. Deze vaardigheden scheppen de basis van waaruit je kunt experimenteren en van waaruit je creativiteit gebruikt om te innoveren.

Abstractie blijft moeilijk. Iedere beslissing om ‘iets’ weg te laten uit een idee, een productontwerp of vormgeving moet uiteindelijk het eindproduct en de doelstellingen dienen. Dit vraagt het uiterste van de creativiteit, het oplossingsvermogen van mensen en organisaties. Of het nu gaat om een nieuw revolutionair product of de homepage van die nieuwe website waar je momenteel aan werkt, denk nog even terug aan Picasso’s abstractie van de stier. Vervorm, verplaats, verwijder en vervang in meerdere iteraties zonder het grote idee (die gekozen online strategie of dat nieuwe disrupting concept) uit het oog te verliezen. Neem de tijd, dan ontstaan de mooiste dingen.